Bron: Woensdrechtse Bode 14 september 2022

HOOGERHEIDE – Verenigingen zijn vóór en van alle mensen. Een kantinebeheerder, voorzitter of lid. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is de liefde voor het verenigingsleven. In de rubriek ‘De Derde Helft’ schetsen we een portret van deze mensen. Deze week: lid Hotak’68 Roland van den Heuvel.

Roland van den Heuvel is sinds 1991 lid van tafeltennisvereniging Hotak’68. “Ik ben begonnen samen met vrienden van de basisschool. We hadden direct een gezellige trainingsgroep en een goede trainster”, vertelt hij. Daarna heeft Van Den Heuvel ook in de activiteitencommissie gefunctioneerd, jeugdtrainingen verzorgd en jeugdteams gecoacht. In 2007 trad hij toe tot het bestuur als algemeen bestuurslid, van 2008 tot 2021 nam hij de rol van penningmeester op zich en sinds vorig jaar vervult hij de rol van voorzitter.

Ledenwerving en -behoud
Van Den Heuvel gaat zich komend seizoen inzetten op werving en behoud van nieuwe leden. Zo verzorgt de vereniging clinics voor de buitenschoolse opvang en is er een Sport en Cultuur-traject opgetuigd om kinderen van de basisschool kennis te laten maken met bijvoorbeeld tafeltennis. “De ambitie is om komend jaar met nog een extra jeugdteam in de competitie uit te komen”, zegt Van Den Heuvel, die in het seizoen 2021-2022 bijna twintig nieuwe leden mocht verwelkomen. “Het meest trots ben ik op de gezamenlijke prestatie die we dagelijks als vereniging neerzetten en als ik zie wat we als vereniging nog wel weten te bereiken met wekelijkse trainingen, fanatieke trainers, trouwe vrijwilligers, veel deelname aan competitie door seniorleden en een fanatiek jeugdteam.”

Veelzijdige sport
Voor Van Den Heuvel, zelf geen fan van het beoefenen van contactsporten, sluit tafeltennis goed op hem aan. “Tafeltennis is gezien reactietijd één van de snelste sporten ter wereld. Daarbij komt nog kijken dat het een veelzijdige sport is qua conditie, tactiek en mentaliteit. In wedstrijdverband je één op één meten met de tegenstander blijft een mooie uitdaging. Er komt altijd een winnaar of verliezer van de tafel af waarbij soms een veilig gelijk spel wel prettig zou zijn.”

Tafeltennis wordt ook in teamverband gespeeld. Zo speel je in competitieverband in een team van veelal drie spelers en worden de punten van de individuele wedstrijden opgeteld voor de teamuitslag. “Daar zie je heel mooi het individuele aspect en teamaspect samenvallen”, ziet Van Den Heuvel. De derde helft bij Hotak ‘68 vindt plaats in de bar aangrenzend aan de sporthal. “Bij tafeltennis zit je na afloop van de competitie veelal nog even samen met de andere teams en tegenstanders. We praten over de wedstrijd, mooie rally’s maar ‘ouwehoeren’ ook gewoon een potje. Tafeltennis is een relatief kleine sport dus al snel zie je op veel plaatsen steeds dezelfde gezichten. De sport verbindt.”