Onze historie

Hotak’68 is een club met een rijke historie. In 1968 werd binnen stichting JEVEO (sport- en ontspanningsvereniging) een tafeltennisafdeling met de naam JEVEO opgericht. Piet Theuns en Cees Borremans waren de initiatiefnemers voor de start van tafeltennissen in Hoogerheide. Gezien de ambitie en groei van de afdeling werd in 1976 besloten om zelfstandig verder te gaan.

Oprichters Cees Borremans, Jan van Elzakker en Theo den Ouden regelden in 1976 het opstellen van de statuten en inschrijving in Kamer van Koophandel. De heren fungeerden in hun hoedanigheid als voorzitter, secretaris en penningmeester. Middels een prijsvraag werd een naam voor de club bedacht. Sinds 1 januari is de naam Hotak’68 dat staat voor Hoogerheidse Tafeltennis Klub.

Tijdens de JEVEO-periode en na oprichting werd er gespeeld in de Erasmushal, later de Meulenblock. Met grote ambitie groeide de club uit tot een vereniging waar iedereen een balletje kon slaan. De groei was op alle fronten, leden, vrijwilligers, het spelen van competitie en toernooien. De club groeide zodanig dat er een verbouwing nodig was in 1986.

Hotak’68 werd in de loop der jaren een begrip in West-Brabant, Brabant en landelijk. De groei zette zich door waardoor Hotak’68 zowel bij de meisjes, jongens, dames en heren vertegenwoordigd was in de afdelings- en landelijke competitie. Hotak’68 werd een vereniging van naam.

In 1987 werd het vrouwenteam met Marlies Somers, Emily Noor, José Bongers met coach Jan van Elzakker Kampioen van Nederland. In die periode speelden de dames ook 7 Europacupwedstrijden. Er werd o.a. gespeeld in Donauworth, Steinhagen en thuis in de Meulenblock tegen Akademik Sofia. In de Meulenblock waren ruim 400 toeschouwers aanwezig met een ware H-side.

Individueel werden ook successen geboekt. Marlies en Emily werden in 1987 Nederlands Kampioen dubbel. In 1988 werd Emily voor Hotak’68 Nederlands Kampioen bij de junioren. In 1993 werd clublid Femke Hermus ook Nederlands Kampioen bij de junioren. In 1994 prolongeerde ze haar titel.

Het SAK (Speciale Activiteiten Kommissie) zorgden voor veel en gezellige club activiteiten tot in de laatste uurtjes in de Erasmushal en Meulenblock.

In 2003 was een verhuizing noodzakelijk. Het “eigen” honk de Meulenblock moest plaatsmaken voor woningbouw. Tegenover de Meulenblock was het Multi Functionele Centrum Kloosterhof verrezen.
Sinds die periode gebruikt Hotak’68 het eerste deel van de sporthal.

Ook bij de heren heeft Hotak’68 in de eredivisie gespeeld. In 2005 kwamen Twan Jansen, Rijn en Ton Vogelaar, Reinier Paetzel en Bob van Geffen vertegenwoordigden de club op het hoogste niveau bij de heren. In de tussenliggende en periode na 2005 speelden veel andere teams op landelijke niveau en afdelingsniveau bij de jongens, meisjes, dames en heren.

In het voorjaar 2008 wist het Hotak’68 meisjesteam mee te draaien in de top op landelijk niveau. De finale om het landskampioenschap werd behaald en gewonnen. Stefanie van Genegen, Dianne Overbeeke, Ingrid Raats en Laura van Oevelen samen met coach Marlies Somers beleefden een mooie en memorabele periode.

In september 2008 vierde Hotak’68 het 40-jarig clubjubileum met leuke en sportieve activiteiten. De dag werd afgesloten met een gezellig barbecue.

Dianne en Stefanie speelden door bij de dames en debuteerden in het najaar van 2009 samen met Li Nan Sun in de eredivisie. Later kwam Kimberly ’t Hooft bij het team. In die periode maakte de lokale Dianne Overbeeke deel uit van het Nationale meisjesteam en werd Nederlands bij de junioren in 2010.

In het voorjaar van 2010 behaalde het damesteam de halve finale. Thuis werd met 4-3 gewonnen van Li Ning  Infinity Heerlen. Helaas werd uit met 7-0 verloren. In het najaar van hetzelfde jaar werd in de play offs weer verloren van Heerlen. Ondanks verlies een zeer knappe prestatie in de clubhistorie.

In juni 2010 organiseerde de club ook de finale van de Nationale Jeugd Meerkampen. Op zaterdag en zondag speelden de beste jongens en meisjes om de titel in alle jeugdcategorieën.

In oktober 2010 werd in MFC Kloosterhof de eerste ronde georganiseerd van de ETTU-cup. Onder toezicht van veel supporters behaalden de dames de 2e ronde. De tweede ronde werd gespeeld door Li Nan, Dianne en Kimberly in het Spaanse Mataro. In het voorjaar van 2011 draaiden de dames ook weer mee in de top van de eredivisie, in de finale werd verloren van Dozy Noordkop Den Helder.

Na deze periode en het stoppen van een aantal speelsters speelden de heren op landelijk niveau. Veel teams en spelers speelden hun wedstrijden in de afdeling ZuidWest. Diverse kampioenstitels werden en worden nog steeds behaald.

Het jaar 2018 werd een Hotak jubileumjaar om het 50-jarig jubileum te vieren. Diverse clubactiviteiten werden georganiseerd. Op 1 september 2018 werd het Woensdrechts Kampioenschap gespeeld in de gehele MFC Kloosterhof. De dag werd afgesloten met een jubileumfeest.

Met het overlijden van onze voormalige voorzitter (en hoofdtrainster) Marlies Somers in februari 2021 ontstond en heel groot gat. Echter ook daarna zijn er (nieuwe) mensen opgestaan om de vrijgekomen taken invulling te geven en verder te gaan zoals Marlies dat graag zou hebben gezien. Hotak’68 wil graag verder groeien zodat nog meer mensen lid worden en deel uitmaken van onze tafeltennisvereniging. We proberen dit te realiseren met alle vrijwilligers, de leden en ouders middels leuke weringsactiviteiten.